Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018

Όταν η προπαγάνδα γίνεται εργαλείο εγκλήματος

Του Σάββα Καλεντερίδη
Το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας χάθηκε ένα ολόκληρο ελληνικό χωριό, κυρίως για δυο λόγους:   • Ο ένας είναι η αδυναμία αυτού του κράτους να συντάξει το περίφημο κτηματολόγιο –με το οποίο θα ξεκαθάριζε μια για πάντα τι ανήκει σε ποιον σ’ αυτήν τη χώρα– και δασικούς χάρτες, γεγονός που θα έκλεινε σε μεγάλο βαθμό και μια για πάντα την πόρτα σε αυτό που λέγεται αυθαίρετα κτίσματα στην Ελλάδα.
  • Ο δεύτερος είναι η διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε με την πυρκαγιά από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από τα κυβερνητικά όργανα που τις εποπτεύουν και τις διοικούν.
Για τον πρώτο λόγο την κύρια ευθύνη έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς να απαλλάσσεται των ευθυνών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που κατέλαβε την εξουσία με κύριο όπλο την προπαγάνδα, χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για κανέναν τομέα της κυβερνητικής πολιτικής, ούτε φυσικά για αυτόν των αυθαιρέτων. Η ίδια επέλεξε να μην γκρεμίσει ούτε ένα αυθαίρετο, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού.
Δηλαδή και με την οικολογία, και με τους καταπατητές και τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.
Για τον δεύτερο λόγο την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση, η οποία, αντί να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό με άξιους Έλληνες επιστήμονες, που έχουν αποδεδειγμένα τα εχέγγυα να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κρίση, γέμισε τον τόπο με άτομα κατωτάτου επιπέδου, μετακλητούς συνήθως άσχετους με τη λειτουργία της κρατικής μηχανής και τη διαχείριση κρίσεων, γέμισε το κράτος με καρανίκες, με αποτέλεσμα να χάσουμε σχεδόν εκατό ανθρώπους, να καταλήξουν στα νοσοκομεία άλλοι τόσοι και να θρηνεί ολόκληρη η Ελλάδα, δίνοντας διεθνώς την εικόνα μιας χώρας που δεν μπορεί να κυβερνηθεί από μόνη της.
Όμως το χειρότερο απ’ όλα είναι αυτό που συνέβη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και ενώ ήδη είχε ολοκληρωθεί η τραγωδία, είχε σβήσει η φωτιά και είχαν απανθρακωθεί ή πνιγεί οι περισσότεροι από τα θύματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τον οποίο είχαμε εγκαίρως σε άρθρα μας χαρακτηρίσει ως ανίδρωτο ανεύθυνο καταληψία, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει τα αντικειμενικά στοιχεία και προσόντα να κυβερνήσει μια χώρα, αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα με ειλικρίνεια και εθνική ευθύνη και υπευθυνότητα, να συντονίσει τους υπουργούς, τις υπηρεσίες και τις Αρχές του ελληνικού κράτους, δέχτηκε να συμμετάσχει σε ένα θέατρο, μπροστά τις τηλεοπτικές κάμερες, εμπαίζοντας νεκρούς και ζωντανούς.
Τη στιγμή που η τραγωδία σε μεγάλο βαθμό είχε ολοκληρωθεί και μόνο ορισμένες εκατοντάδες πολίτες ήταν στη θάλασσα περιμένοντας τη διάσωση, τη στιγμή που ήταν σε όλους γνωστό –και κυρίως σε όλους τους Έλληνες πολίτες που παρακολουθούσαν τηλεοράσεις (ελεύθερες και όχι προπαγανδιστικά όργανα της κυβέρνησης)– ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπροστά στις κάμερες έκανε διάφορες ανούσιες ερωτήσεις προς τους υπουργούς του, χωρίς να ρωτήσει αν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες ή εγκλωβισμένοι.
Είναι προφανές ότι όλο αυτό το θέατρο έγινε για να δοθεί η εντύπωση στους Έλληνες πολίτες ότι η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα συντονίζει το έργο της κυβέρνησης και των υπηρεσιών του κράτους.
Όμως εδώ τίθεται ένα ερώτημα, που ζητά επιμόνως μια απάντηση: Γιατί ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νεκρούς και τραυματίες; Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια:...
http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...