Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Η πολιτική ορθότητα χτύπησε τους... Guns N’ Roses: Αποσύρθηκε τραγούδι λόγω «ομοφοβικών» στίχων

Η πολιτική ορθότητα χτύπησε τους... Guns N’ Roses: Αποσύρθηκε τραγούδι λόγω «ομοφοβικών» στίχων
Η παράνοια της «πολιτικής ορθότητας» χτυπάει και στον χώρο της μουσικής, με το δημοφιλές hard rock συγκρότημα των GunsN’ Roses να είναι αυτό που δέχεται αυτή την φορά τις επιπτώσεις. Το πασίγνωστο τραγούδι τους «One in a Million» αφαιρέθηκε από την επανέκδοση του πολύ επιτυχημένου άλμπουμ τους «Appetite For Destruction», επειδή θεωρήθηκε ότι περιέχει «ομοφοβικούς» και «ρατσιστικούς» στίχους.

Το ίδιο το συγκρότημα δεν έχει σχολιάσει ακόμη τους ακριβείς λόγους που απέσυραν το τραγούδι, ωστόσο το προφανές είναι ότι οι στίχοι τούς ανάγκασαν να προχωρήσουν σε αυτήν την επιλογή. Στους στίχους το τραγούδι αναφέρει "Police and niggers, that's right/ Get outta my way/ Don't need to buy none of your gold chains today." […] "Immigrants and fagots/ They make no sense to me/ They come to our country/ And think they'll do as they please/ Like start some mini-Iran/ Or spread some fucking disease/ And they talk so many god damn ways".
To "One in a Million" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο άλμπουμ του 1988 «G N' R Lies», το οποίο κυκλοφόρησε όταν ο πρώτος τους δίσκος «Appetite for Destruction» σκαρφάλωσε στην κορυφή των charts πουλώντας περισσότερα από 5 εκατομμύρια αντίτυπα. Το εν λόγω τραγούδι από τότε είχε προκαλέσει αίσθηση. Ωστόσο, ο frontman των «Guns N' Roses», Axl Rose αναφερόμενος  στο τραγούδι κατά την διάρκεια συνέντευξής του το 1988 στο Rolling Stone, τόνισε ότι η γλώσσα των στίχων ήταν επηρεασμένη από αφροαμερικανούς καλλιτέχνες στο Λος Άντζελες, αλλά και από προσωπικές αρνητικές εμπειρίες.
«Γιατί οι μαύροι μεταξύ τους μπορούν να αποκαλούν ο ένας τον άλλον νέγρο, και όταν το λέει αυτό ένας λευκός να είναι μέγα σφάλμα; Δεν μου αρέσουν τα όρια παντός είδους. Δεν μου αρέσει να μου λένε τι μπορώ να κάνω και τι πρέπει να λέω. Χρησιμοποίησα τη λέξη νέγρος, επειδή είναι μία λέξη που περιγράφει κάποιον που στη ζωή σου είναι ένα πρόβλημα, ένας πόνος. Η λέξη αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα και "μαύρος"», είχε δηλώσει ο Axl Rose.
Ένα χρόνο αργότερα δήλωσε ότι το τραγούδι προέκυψε λόγω του θυμού του που «κάποιοι μαύροι προσπαθούσαν να τον ληστέψουν και έτσι ήθελε να προσβάλει απλά τους συγκεκριμένους ανθρώπους». Εξηγώντας το «fagots» ο Axl εξηγεί ότι είχε «πολύ κακές εμπειρίες με ομοφυλόφιλους». 
Η ουσία βρίσκεται στα όσα λέει ο Axl Rose. Ότι δηλαδή όταν οι λευκοί χρησιμοποιούν την λέξη «nigger» αυτομάτως θεωρείται ότι έχει ρατσιστική χροιά, κάτι που δεν συμβαίνει όταν κατά κόρον την χρησιμοποιούν οι μαύροι μεταξύ τους. Όπως βεβαίως, δεν ασχολείται κανείς όταν τραγουδιστές και συγκροτήματα της «ραπ» και «χιπ χοπ» σκηνής βρίζουν ασύστολα και υποτιμητικά τους λευκούς.
Εκεί, φαίνεται, δεν υπάρχει ρατσισμός…. Το γεγονός, όμως ότι το ίδιο το συγκρότημα (ή έστω εξαναγκάστηκε από την εταιρεία του) αφαίρεσε το τραγούδι αυτό από τον κατάλογο, δείχνει τον βαθμό εξάπλωση της παράνοιας της «πολιτικής ορθότητας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/neo-deigma-paranoias-apo-thn-politikh-orthothta.-aposurthhke-apo-thn-epanak#ixzz5F5SXEgh8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...