Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Γιατί στον Λευκό Οίκο διαβάζουν Θουκυδίδη

Γιατί στον Λευκό Οίκο διαβάζουν Θουκυδίδη
Το Politico αποκαλύπτει πώς ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας και ιστορικός, Θουκυδίδης, «κατέκτησε» τον Λευκό Οίκο και τους συμβούλους του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το γεγονός αυτό οφείλεται στον Γκράχαμ Άλισον, έναν ακαδημαϊκό με μεγάλη εμπειρία στον Λευκό Οίκο, καθώς ήταν ένας από τους συμβούλους των προέδρων Ρίγκαν και Κλίντον.
Ο Άλισον παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να αναλύσει στο στρατηγικό επιτελείο του Προέδρου Τραμπ το θέμα των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Και τότε εισήλθε στη συζήτηση ο Θουκυδίδης.
Ο 77χρονος γνωρίζει πολύ καλά τη γραμματεία του αρχαίου Έλληνα ιστορικού, καθώς έχει γράψει σχετικό βιβλίο και ειδικότερα για τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Στην ανάλυσή του στον Λευκό Οίκο, χρησιμοποίησε τη Σπάρτη και την Αθήνα, βάζοντας στη θέση τους τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο Άλισον επικαλέστηκε το βασικό ιστορικό συμπέρασμα για τα αίτια του αρχαίου πολέμου. Η Αθήνα αύξησε την επιρροή και τη δύναμή της, επέκτεινε το εμπόριό της και η πανίσχυρη Σπάρτη άρχισε να ανησυχεί. Όταν η Κόρινθος διαμαρτυρήθηκε για τα συμφέροντά της στις αποικίες του Ιονίου, τότε η Σπάρτη είχε την αφορμή που ζητούσε, προκειμένου να ξεκινήσει τον πόλεμο.
Στη θέση της Αθήνας, είπε ο Γκράχαμ Άλισον και αναφέρει το Poitico, είναι σήμερα η Κίνα. Στη θέση της Σπάρτης, οι ΗΠΑ. Οι λόγοι είναι ίδιοι και είναι ικανοί να προκαλέσουν μεγάλες εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, οι οποίες μπορεί να οδηγηθούν σε πόλεμο.
Ο κ. Άλισον αποκάλεσε τη σημερινή κατάσταση «παγίδα του Θουκυδίδη» και απασχολεί τους συνεργάτες του Τραμπ, οι οποίοι διακρίνουν μία επιθετική πολιτική στις κινήσεις της Κίνας, σε μία περίοδο που διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για έναν «διάλογο ασφαλείας».
ΠΗΓΗ: Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...