Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Αυτοεγκλωβισμένος στα ψέματά του ο Τσίπρας - Σε νευρική κρίση οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Αυτοεγκλωβισμένος στα ψέματά του ο Τσίπρας - Σε νευρική κρίση οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Η Σύνοδος της Ρώμης ολοκληρώθηκε αναίμακτα. Διαρροές για "λεονταρισμούς" από την ελληνική πλευρά περί μη συγκατάθεσης του Αλέ...
 Μισές αλήθειες ΣΥΡΙΖΑ - Είναι οι «ναζί» επιχείρημα;
 Ειρωνικά σχόλια Bild για Τσίπρα: «Η χώρα του χρεοκοπεί κι αυτός γελάει...»
 Η ώρα του λαγαριασμού...
Η Σύνοδος της Ρώμης ολοκληρώθηκε αναίμακτα. Διαρροές για "λεονταρισμούς" από την ελληνική πλευρά περί μη συγκατάθεσης του Αλέξη Τσίπρα για υπογραφή στη Διακήρυξή της, όπως αναμενόταν, διαψεύσθηκαν πριν καν εκκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, παρότι ως δήλωσε, σκέφτηκε να μη συνυπογράψει το κείμενο της διακήρυξης, τελικώς ικανοποιήθηκε από τις αναφορές στην Κοινωνική Ευρώπη και επείσθη. Να ξεκαθαριστεί ωστόσο, ότι προσθήκη για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, σαν αυτή που επιθυμούσε δίνοντας όλη την προηγούμενη εβδομάδα διπλωματικό αγώνα η κυβέρνηση, δεν υπήρξε. 

Παρά ταύτα, στο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις ζυμώσεις στην ιταλική πρωτεύουσα, ενώ σύμφωνα με πηγές του, ο κ. Τσίπρας, διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να δεχθεί μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ για διατήρηση και επέκταση της εργασιακής "ζούγκλας" στην Ελλάδα. 

Διαπραγμάτευση 

Πίσω στην Αθήνα, η εβδομάδα αυτή θα αποτελέσει "βαρόμετρο" για τον χρόνο ( και τον τρόπο) επίτευξης της συμφωνίας. 

Το Brussels Group έληξε χωρίς επιστροφή των Θεσμών (ακόμη), οι πιέσεις σε ενεργειακά είναι έντονες ( στο πεδίο της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) ενώ στο θέμα των εργασιακών, το ΔΝΤ, φέρεται να διατηρεί ανυποχώρητα τις θέσεις του περί αλλαγής στον Συνδικαλιστικό νόμο, lock out και κυρίως της μη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ελληνική κυβέρνηση. 

Οι πληροφορίες για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Κυβέρνησης- Θεσμών έρχονται στάγδην καθώς βασική αγωνία του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι η αντίδραση των βουλευτών της συμπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικώς, στο πακέτο των μέτρων που αναμένεται εξαιρετικά "βαρύ". 

Στις 30 Μαρτίου, θα "κληρώσει" το πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί για το "χτένισμα" των μέτρων που θα συμφωνηθούν με το οικονομικό επιτελείο, ενώ το Eurogroup της 7ης Απριλίου, παραμένει ορόσημο για την επίτευξη του περιλάλητου Staff Level Agreement. Εάν χαθεί και η ημερομηνία αυτή χωρίς μια πρώτη "συμφωνία" επί των τεχνικών θεμάτων για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, το ενδεχόμενο να τιναχτεί στον αέρα (ό,τι έχει μείνει όρθιο) από την ελληνική οικονομία, είναι ισχυρό ενδεχόμενο. 

Τον κίνδυνο αυτόν συνυπολογίζουν στις κινήσεις τους τα μαξιμινά στελέχη, όπως συζητούν τουλάχιστον στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους εξ' ού και η πίεση αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι ισχυρή: Τα μηνύματα εντός κι εκτός συνόρων που δέχονται, μιλούν για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των τεχνικών θεμάτων στις 7/4 , την ώρα ωστόσο που στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές τελούν υπό συνθήκες νευρικής κρίσης. 

"Γραμμή" άμυνας απέναντι στις αντιδράσεις των βουλευτών, έχει προκριθεί η "εξαντλητική" ζύμωση εντός των κομματικών οργάνων. Κοινοβουλευτική Ομάδα και Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ενδέχεται να συνεδριάσουν ακόμη και από κοινού, με την απόφαση να είναι δεσμευτική για όλους τους βουλευτές. 

"Σπάσιμο" της συμφωνίας 

Στο μεταξύ, η στάση του ΔΝΤ εξακολουθεί να ανησυχεί την Κυβέρνηση πως θα παραμείνει παρελκυστική. Εκ των πραγμάτων άλλωστε, απόφαση το Ταμείο για συμμετοχή του ή όχι στο τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να λάβει πριν από την εαρινή του Σύνοδο (21-23 Απριλίου). 

Όπερ σημαίνει πως δεν το ενδεχόμενο να "σπάσει" η συμφωνία σε δύο ( ή και περισσότερα μέρη) είναι ουδόλως απίθανο. 

Άγνωστο παραμένει αν θα χρειαστεί να νομοθετήσει η Κυβέρνηση μέτρα πριν από τις 21 Απριλίου και εάν οι συζητήσεις για μεσοπρόθεσμα και πλεονάσματα θα μετατεθούν για τον Μάιο ( οπότε και θα ολοκληρωθεί το πλήρες πακέτο ) ή ακόμη και για μετά το Φθινόπωρο. 


Της Νίκης Ζορμπά
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...