Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα επιφυλάσσουν οι Ευρωπαίοι στο EWG - «Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα»

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα επιφυλάσσουν οι Ευρωπαίοι στο EWG - «Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα»
Η Ελλάδα θα ζητήσει από τους δανειστές να μην επιμένουν σε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, ειδικά στο μέτωπο των δημοσιονομικών στόχων
Σκληρή γραμμή αναμένεται να κρατήσουν οι Ευρωπαίοι στο αυριανό, 11 Ιανουαρίου 2017, EuroWorking Group, προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. 
Το μήνυμα που θα δώσουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες είναι η ελληνική κυβέρνηση να μείνει πιστή στο πρόγραμμα, προκειμένου να μην ανακοπεί το κλίμα ανάκαμψης και να εφαρμοστούν χωρίς καθυστερήσεις τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιβεβαιώσει την πίστη της στο πρόγραμμα, αλλά θα ζητήσει από τους δανειστές να μην επιμένουν σε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, ειδικά στο μέτωπο των δημοσιονομικών στόχων. 
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του EuroWorking Group, βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι όπου θα συναντήσει το απόγευμα, στις 17:00, ώρα Ελλάδος, τον ομόλογό του, M. Sapin. 
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών θα αναπτύξει τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα οποία απαιτούν οι δανειστές, και πρωτίστως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για το 2018 και τα επόμενα χρόνια.
Στις προτάσεις αυτές κεντρική θέση έχει η νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου, που σήμερα διαμορφώνεται στα 8.636 έως 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.
Η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου ορίου έως τα επίπεδα των 6.800 ευρώ περίπου, αλλά όχι δραστικό «κούρεμα» στα επίπεδα των 5.000 ευρώ, όπως ζητάει το ΔΝΤ.
Από την πλευρά τους, οι πιστωτές θα δώσουν σαν «τυράκι» την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί ο Τσακαλώτος με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, P. Moscovici, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως δεν υπάρχουν νεότερα, σημειώνοντας ωστόσο πως ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Moscovici.
Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να αποσαφηνίσει στο www.bankingnews.gr ότι δεν αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης κάποια σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Εκτός αν οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Παρίσι καταφέρουν να μεταβάλουν το βαρύ κλίμα απαισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...