Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Γιατί η νίκη Trump θα "γονατίσει" την Deutsche Bank

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σημειώνουν ισχυρές απώλειες μετά την εκλογική νίκη του Donald Trump, αντικατοπτρίζοντας τους φόβους και τις δυσκολίες γύρω από την άντληση κεφαλαίων και την αβεβαιότητα σχετικά με τις ανοιχτές νομικές υποθέσεις που έχουν τόσο η Deutsche Bank όσο και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με τις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Deutsche Bank και της ιταλικής UniCredit υποχωρούν πάνω από 3% σήμερα, λόγω των ανησυχιών ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να "πνίξει" την όρεξη των επενδυτών για την υποστήριξη των ζωτικής σημασίας σχεδίων άντλησης κεφαλαίων και των δύο τραπεζών κατά τους προσεχείς μήνες.

Η Deutsche Bank βρίσκεται επίσης εν μέσω των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον διακανονισμό ενός προτεινόμενου προστίμου ύψους 14 δισ. δολ. για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η οποία πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Η νίκη Trump θα προκαλέσει περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με το πόσος χρόνος τελικά θα χρειαστεί για την επίλυση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας BBVA σημειώνει πτώση άνω του 8%, λόγω της μεγάλης έκθεσης που έχει στο Μεξικό και της ζημίας που θα προκαλέσει η ισχυρή πτώση του πέσο στον ισολογισμό της.

Η μετοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας, της HSBC, υποχωρεί 2,2%, καθώς οι αναλυτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να υποστηρίξει τα μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέρισμά της με την μετακίνηση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη μονάδα της ΗΠΑ στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και την Ασία.

Οι μετοχές της Barclays, η οποία πρόσφατα δεσμεύτηκε να ακολουθήσει μια διατλαντική στρατηγική επικεντρωμένη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, υποχωρούν 2%, ενώ και αυτή είναι στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για παραπλανητικές πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών έρχεται να προστεθεί σε μια ταραγμένη χρονιά για της τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, που έχουν δει τα κέρδη τους να συνθλίβονται από τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ και την αναιμική ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια και επενδυτικά προϊόντα. Οποιοδήποτε μεγάλο σοκ στην οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απότομη πτώση στα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών κέρδη μέσω του υψηλότερου κινδύνου.

Ελ. Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...