Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

SARIN: ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΧΗΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΕΣΠΕΙΡΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ!


Νίκος Κατσαρός
Π.Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών

Το 1936 ο Γερμανός χημικός Gerhard  Schrader εργαζόταν στην χημική βιομηχανία IG FARBEN όπου παρασκεύαζε εντομοκτόνα.Η IG Farben είναι η ίδια  βιομηχανία που παρασκεύαζε το ...αέριο Cyclon B που χρησιμοποιήθηκε στα κρεματόρια του Αουσβιτς, του Νταχάου,του Μπεργκενάου κ.α. για την εξόντωση έξη εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων ανεπιθυμήτων των Ναζί  κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.ο Schrader παρασκεύασε το εντομοκτόνο Tabun όπου όταν κατά λάθος έπεσε μία σταγόνα Tabun στον πάγκο του ζαλίστηκε,δεν έβλεπε,δεν μπορούσε να αναπνεύση και παρέμεινε στο νοσοκομείο για τρείς εβδομάδες. Ετσι ο Schrader παρασκεύασε το πρώτο νευροπαραλυτικό αέριο και έκτοτε θεωρείται ο πατέρας των χημικών αερίων νεύρων.Η Ναζιστική Γερμανία έδωσε αμέσως εντολή στόν Schrader να στρέψει τις προσπάθειες του όχι στην θανάτωση εντόμων αλλά. στην θανάτωση ανθρώπων.Νέα εργοστάσια κτίστηκαν  και οι Γερμανοί αποθήκευσαν 12000 τονους Tabun  όπου όμως ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Ο Schrader παρασκεύασε ακόμα τρία αέρια νεύρων το SARIN, το  SOMAN  και το   CYCLOSARIN αλλά οι Γερμανοί επικεντρώθηκαν μόνο στοTabun.Το SARIN ειναι μια οργανική ένωση με φώσφορο και φθόριο ,είναι πεντακόσιες φορές πιο τοξικό δηλητήριο απο το κυάνιο και πήρε το ονομά του απο τα αρχικά των πρωτεργατών παρασκευής του Schrader,Ambros,Rudiger,Linde.Το   Sarin είναι το νευροπαραλυτικό αέριο χημικού πολέμου που παρασκεύασαν Αγγλία,ΗΠΑ,ΕΣΣΔ, κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου διότι είναι δραστικότερο,φθηνότερο,και μετατρέπεται απο υγρό σε αέριο πολύ εύκολα.

Το 1945 με το τέλος του πολέμου οι Σοβιετικοί κατέλαβαν  τα εργοστάσια παραγωγής Tabun μετέφεραν την τεχνογνωσία στην Σοβιετική Ένωση και έριξαν τα αποθέματα Tabun στον ποταμό Οντερ. Το 197 οι Αγγλοι προσπάθησαν να επιστρτεύσουν τον Schrader ο οποίος τώρα εργαζόταν  στην φαρμακευτική εταιρεία Bayer αλλά αυτός αρνήθηκε.Το 1948 ο Ambros ο δεύτερος εφευρέτης του Sarin που ήταν  επικεφαλής των προγραμμάτων αερίων χημικού πολέμου των Ναζί καταδικάστηκε στην δίκη της Νυρεμβέργης ως εγκληματίας πολέμου σε οκτώ χρόνια φυλάκιση .Τρία χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε και μετανάστευσε στις ΗΠΑ ως σύμβουλος του Αμερικανικού Στρατού στα αέρια χημικού πολέμου και υπεύθυνος στην παραγωγή του Sarin.Αναφέρεται οτι ο Ambros είχε πείσει τον Χίτλερ να μην χρησιμοποιήσει αέρια  νεύρων χημικού πολέμου διότι τέτοια όπλα διέθεταν και οι σύμμαχοι. Έτσι ο εγκληματίας πολέμου εμφανίστηκε και ως αντιστασιακός.Είναι γνωστό οτι ο Χίτλερ είχε απέχθεια για τα όπλα χημικού πολέμου απο τότε που τραυματίστηκε και κόντεψε να τυφλωθεί  στα χαρακώματα του Ypres  απο αέρια χλωρίου που έριξαν οι σύμμαχοι κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου πολέμου.
Το Sarin δρά ως νευροπαραλυτικό αέριο διότι μπλοκάρει τις εντολές πρός τα νεύρα των μυών .Ο φρικτός θάνατος επέρχεται συνήθως άπω ασφυξία λόγω αδυναμίας των μυών που εμπλέκονται στην αναπνοή να λειτουργήσουν ,ενώ συνήθη συμπτώματα είναι συστολή της κόρης του οφθαλμού,δύσπνοια,σιελόποια,ναυτία,και σε προχωρημένο στάδιο ,σπασμοί,συσπάσεις,ακράτεια εντέρου,κώμα και θάνατος.

Ανάλογα με την ποσότητα και τον χρόνο έκθεσης με μεγάλες ποσότητες ο φρικιαστικός θάνατος μπορεί να επέλθει σε λιγότερο από ένα λεπτό.Με μικρότερες ποσότητες εμφανίζονται τα συμπτώματα που ήδη αναφέρθηκαν. Όταν ενα άτομο εχει προσβληθεί απο Sarinεάν του χορηγηθεί ένεση ατροπίνης τα συμπτώματα αναστέλλονται. Το άτομο που έχει προσβληθεί απο Sarin τα ρούχα του και τα μαλλιά του περιέχουν ..Sarin  το οποίο ελευθερώνεται (εξατμίζεται)για αρκετές ώρες για τον λόγο αυτό πρέπει κάποιος να πλησιάσει  το θύμα με προφύλαξη (μασκα κλπ).Το θύμα πρέι αφού βγάλει τα ρούχα του  χωρίς να περάσουν πάνω απο το κεφάλι του ,να πλυθεί πολύ  καλά με νερό και σαπούνι.Το Sarin δεν είναι καρκινογόνο και δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό.
Το Sarin διασπάται απο την υγρασία και το νερό .Για τον λόγο αυτό οι επιθεωρητές του ΟΗΕ  ήταν αδύνατον να εντοπίσουν το Sarin διότι αυτό είχε ήδη διασπασθεί .Μπορεί να εντοπισθεί  έμμεσα αλλά μόνο από τα προϊόντα διασπάσεως του. Ενα απο τα προϊόντα διασπάσεως του είναι το ΙΜΡΑ (Ισοπροπυλο-Μεθυλο-Φωσφορικό –Οξύ)που είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί.Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνέλεξαν δείγματα νερού,χώματος και ρούχων και τα έστειλαν στο Port Down της Αγγλίας για αναλύσεις.


Μία σειρά απο ερωτήματα προκύπτουν.Οι Αγγλικές εφημερίδες δημοσιεύουν οτι δύο Αγγλικές εταιρείες εφοδίαζαν συστηματικά για εξη χρόνια εταιρεία στην Συρία με φθοριούχο νάτριο και φθοριούχο κάλιο βασικά συστατικά παρασκευής του Sarin.Οι φρικιαστικές εικόνες θυμάτων που βλέπαμε τα τελευταία τρία χρόνια πόσο διαφορετικές ήταν απο αυτές των θυμάτων με Σαρίν; Τοξικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν και στον πόλεμο του Βιετνάμ οπου ο Πορτοκαλής Παράγων(Agent Orange)προκάλεσε περισσότερο απο 1.000.000 θανάτους στους αμάχους του Βιετνάμ απο καρκίνους που συνεχίζονται μεχρι σήμερα.Το απεμπλουτισμένο ουράνιο  πρόσβαλε χιλιάδες βετεράνους στον πόλεμο του Κόλπου και στην γειτονική Σερβία καθώς και αμάχους .Γιατί δορυφόροι κλπ δεν εντόπισαν τα εργοστάσια παραγωγής Σαρίν ; Ποιοί άλλοι εφοδίαζαν με πρώτες ύλες για την παρασκευή του Σαρίν παρ ολο που απαγορεύεται η διακίνηση τους; Οταν ο Σαντάμ βομβάρδισε την Χαλάμπια με αέρια χημικού πολέμου:μου και θανάτωσε 6000 Κούρδους ομοεθνείς του γιατί τότε δεν αντέδρασαν  οι ΗΠΑ;Η υποκρισία περισσεύει.
pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...